‘Hoogbouw’ aan rand van Hoogte 80 krijgt ‘rode kaart’ van Stadsschoon Arnhem

ARNHEM – Het nieuwe appartementencomplex met elf woningen aan de Dominee Bechtlaan aan de voet van Hoogte 80 in Arnhem komt in aanmerking voor de hoofdprijs voor het bederven van de aanzien van de stad. Dat zegt voorzitter Piet van Dijk van de Vereniging Stadsschoon Arnhem. 

Harry van der Ploeg 13-01-20, 19:46 

,,Dit project verdient de rode kaart. Ik schat het qua hoogte het dubbele van de school die hier vroeger stond.”

Van Dijk zegt het gelaten, want hij erkent volmondig dat de bouwer binnen de grenzen van het bestemmingsplan is gebleven. 

,,Niet alleen de gemeenteraad had alerter moeten zijn, wij ook. Er is hier ook geen beroep aangetekend en dan houdt het op. Gedane zaken nemen geen keer. Ik denk wel dat we hier lessen uit moeten trekken. Plannen in een vroeg stadium kritisch bekijken.” 

Verzet en publiek debat

De Vereniging Stadsschoon Arnhem bekommert zich al vele jaren om het aanzien van Arnhem. Om de schoonheid daarvan te behouden geeft de vereniging gevraagd en ongevraagd commentaar over stadsontwikkeling, monumentenzorg,  architectuur en de inrichting van de stad. 

Verzet tegen zaken die de vereniging slecht voor de stad acht hoort daar ook bij. Evenals het aanzwengelen van publiek debat.

Dat  bleef uit bij de Dominee Bechtlaan, omdat Stadsschoon niet op de hoogte was. Maar het zet Van Dijk wel aan het denken.

,,Wij reiken elk jaar een prijs uit voor de beste bijdrage aan het Arnhems stadsschoon. Het lijkt me goed om ook een prijs uit te reiken aan degene die het stadsschoon het meest bedorven heeft. Dit project is zeker een kandidaat.”

Indrukwekkende zandterp

Van Dijk kan zich goed voorstellen dat bewoners van de lage huizen tegenover het complex problemen hebben met de nieuwbouw. De bestaande huizen lijken ooit welbewust terughoudend te zijn gebouwd, met het oog op het uitzicht van Hoogte 80.

Dat is bij de toekomstige bovenburen niet het geval. Van Dijk vindt alleen al de zandterp waarop alles steunt al indrukwekkend. 

,,De hoogte van gebouwen keert natuurlijk iedere keer als heikel punt terug, daar kent Arnhem heel veel voorbeelden van. Het meest opvallende zijn die grote torens bij het station, die het zicht vanaf park Sonsbeek bederven. Dat blijft een verschrikking tot op de huidige dag van vandaag.”

Inperking kansen bezwaarmakers

Van Dijk oppert ziet  een ‘veranderde bestuurscultuur’ de kansen van bezwaarmakers inperken. ,,Was onze  hoop de afgelopen jaren vaak gevestigd op de Raad van State, dan bleek toch dat daar nauwelijks inhoudelijk werd afgewogen, als de gevolgde procedures daartoe geen aanleiding gaven.”

Vroegtijdig contact met bouwers, ontwerpers, de politiek en andere organisaties kan helpen, denkt Van Dijk.  Hij stelt dat de burger vaak op achterstand staat qua kennis van zaken. ,,Soms kom je er achter dat de plannenmakers al jaren eerder  contact met ambtenaren  hebben gezocht over hun voornemens.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VSA theme by Fredy
p/a Oegstgeeststraat 3, 6843 HV Arnhem