Wat valt op?

Helaas zien we dat met slechte smaak, gebrek aan gevoel voor kwaliteit en geschiedenis en verwaarlozing. De lijst van verminkte en verwaarloosde monumentale gebouwen veel te lang is. Daarbij is het veelal nog wel te herstellen/in oude luister te brengen.

School De Wijzer

De Löben Sels school mist haar prachtige oorspronkelijke belettering. Sinds enige jaren is er een kinderdagverblijf of BSO in gevestigd en heeft men de letters weggehaald en vervangen door een gekleurde plank met de nieuwe naam en functie van het schoolgebouw op een plek waar deze niet hoort.
Lees hier meer over de Van Löben Sels school.

Nilmij-flat

De zuilen van de Enniaflat waren oorspronkelijk uitgevoerd in tegeltjes. In een vlaag van lolligheid heeft iemand er klassieke zuilen van gemaakt. De buitengevel van de flat was bewust strak in grijstonen. Op de begane grond en eerste laag, waar ooit de herenkledingzaak Wieringa in was gevestigd, is de gevel helemaal opengemaakt en mist daardoor het donkergrijs-zwart dat zo kenmerkend was voor de uitgangspunten van de architect: de niet-kleuren aan de buitenzijde en de kleuren geel, blauw en rood  (denk aan de kleuren van de Tomado-rekjes) aan de binnen zijde (balkonkastdeuren).

Kantoor verzekeraar

Aan de Jansbinnensingel was ooit een kantoor van de (Zwolse?) verzekeringsmaatschappij gevestigd, met een unieke prachtige gelaste zware deur met gelaste omlijsting. Het was opgebouwd uit bronzen vierkante buis waarin de initialen van de maatschappij waren verwerkt.  De deur is verdwenen en vervangen door een aluminium standaardexemplaar. Omlijsting en deur liepen naadloos in elkaar over en vormden een prachtige entree.

De Nederlandse Bank

de Nederlandse bank had ooit een kantoor aan het Velperplein. Nadat de bank uit het pand was getrokken heeft men de schitterende gevelplaten weggehaald voor de winkelfunctie. Op zich begrijpelijk, maar waar zijn ze nu? Of zijn ze verkocht als oud ijzer?

Fina tankstation

Het Purfina station is een van de hoogtepunten van het naoorlogse werk van Sybold van Ravenstein. De naam pronkte trots op de uitstekende delen van het dak. Een embleem (wapenschild)  was bevestigd op de gevel. De naam van de maatschappij is veranderd in Fina en men heeft ongeveer gelijktijdig met de naamsverandering het tankstation verlaten. Het gebouwtje kwam in de verkoop. De letters die herinnerden aan de oude naam moesten natuurlijk worden verwijderd, waardoor nu onbegrepen betonnen uitsteeksels uit het dak overblijven.