Geachte raadsleden, geacht College,
Op 20 september 2023 hebben we ingesproken over de noodzaak van een Visienota Hoogbouw. Daar werd welwillend en ook instemmend op gereageerd, zowel door commissieleden als vanuit het college. We hebben dan ook hoopvol naar het vervolg uitgekeken. We zijn nu een jaar verder. Maar tot onze spijt zien wij dat de stad Arnhem nog steeds niet beschikt over een gemeentelijke visie op hoogbouw. Waarom niet? Daarmee loopt de stad in onze ogen een groot risico. Het gevaar bestaat dat:
- Hoogbouw terechtkomt op plekken waar het niet of minder gewenst is bijvoorbeeld aan de randen van de stad, terwijl hoogbouw verwijst naar reuring, intensiteit en een stedelijk leven met veel functies bij en naast elkaar. Het groot aantal bewoners/gebruikers in hoogbouw draagt direct bij aan de economische bestaansgrond van deze functies op de lagere verdiepingen.
- Of omgekeerd, dat weinig intensieve bebouwing terechtkomt op locaties die veel beter voor hoogbouw geschikt zouden zijn geweest. Zie bijvoorbeeld de eensgezinsrijenwoningen aan de Van Oldenbarneveldtstraat of de discussie over de Nijmeegseweg, waar onder druk van omwonenden, hoogbouw die daar heel logisch is, wellicht geen kans krijgt.
- Hoogbouw een te grote druk gaat leggen op de directe omgeving, wanneer geen eisen worden gesteld aan de plintfunctie en aan het parkeren.
- Hoogbouw te vaak wordt uitgewerkt in de vorm van een eenzame hoge paal (accent), terwijl, wanneer het gaat om intensiteit, er net zo goed kan worden gewerkt met middelhoogbouw met een beperkte hoogte van 6 tot 8 lagen die tegelijkertijd stedelijk is en toch voldoet aan de vraag naar voldoende woningen en naar voldoende massa voor de economische bestaansgrond van bijzondere functies in de plint. Zie bijvoorbeeld het plan Cool in Rotterdam. Juist een Nota Hoogbouw kan aangeven of een accent gewenst is, of dat er moet worden gekozen voor een meer bescheiden maar wel intensieve bebouwing.
- Elke lege of vrijkomende locatie een reflex oproept voor hoogbouw met de te verwachten bezwaren en ellenlange procedures van omwonenden, terwijl een overall-visie deze discussie aan de voorkant zou kunnen regelen. Daarna is deze nota eenvoudig te integreren in de Omgevingsvisie voor de hele stad, die Arnhem in het kader van de wet toch een keer zal moeten maken.
Kortom, genoeg redenen om zo snel als mogelijk is met een visie te beginnen. Daarbij hoeft Arnhem echt het wiel niet uit te vinden. Bijna alle vergelijkbare steden in Nederland hebben een visie op hoogbouw.
We zien uit naar uw reactie, maar nog meer naar een concrete visie op Hoogbouw in onze stad.
Namens het bestuur van de Vereniging Stadsschoon Arnhem,
Piet van Dijk, voorzitter
Arnhem, 14 september 2024