Schouwburg dicht?

De schouwburgdirectie neemt het heft in eigen handen als ze beslist om de schouwburg na de zomer van 2023 te sluiten en elders de voorstellingen voort te zetten.  De druk om de 73 miljoen uit te geven wordt hiermee groter voor de gemeenteraad.  Wethouder Bouwkamp zegt dat de oorspronkelijk geplande verbouwingskosten van 73 miljoen niet hoger zullen worden, ondanks prijsstijgingen en inflatie.  Voor de jaren na de sluiting denkt men over het gebruik van het Posttheater, de Parkzaal van Musis, de zaal van Oostpool en het Theater aan de Rijn

De vraag komt op waarom er niet gedacht is aan het Rembrandt Theater. Al vanaf september 2021 heeft de Vereniging Stadsschoon Arnhem gewezen op de mogelijkheden die dit monumentale theater biedt.  Wellicht zijn er aanpassingen nodig, maar gezien de verwachte termijn van de renovatie van de schouwburg, zijn die alleszins verantwoord.

Behoud het Rembrandt als theater

We hebben twee culturele instellingen, die ook op zoek moeten naar een nieuwe plek: Oostpool en Introdans. Kan de oorspronkelijke toneeltoren van het Rembrandt Theater,  waar nu twee kleine zalen in zijn gebouwd, niet de oorspronkelijke vorm worden teruggebracht? Maar ook zonder dat is  voldoende ruimte voor repetitie en oefening in de zalen 4 en 5.  De grote zaal is zeker wel bruikbaar voor andere voorstellingen, zoals cabaret etc. Optreden in de grote zaal kan afwisselend, en gezien de programmering van de afgelopen jaren, moet dat geen enkel probleem zijn.

Tenslotte over de prijsgarantie, die de wethouder afgeeft: Dat moeten we dan maar hopen, maar het zou wel uniek zijn als een dergelijk langdurig renovatieproject ontsnapt aan de gevolgen van inflatie en prijsstijging.  Laat de wethouder even goed aan de gemeenteraad uitleggen hoe ze hier zo zeker van kan zijn.